Zwangerschap van week tot week

Heb je uitgerekend hoeveel weken zwanger je bent, dan wil je natuurlijk graag weten hoe het ervoor staat met de ontwikkeling van je kindje. Hoe groot is de baby inmiddels, en hoeveel weegt hij of zij? Hoe ziet je kindje er nu ongeveer uit en wat gebeurt er allemaal in je lichaam? Voor al deze vragen kan je terecht op het weekoverzicht van hoeveelwekenzwanger.nl.

De weken voorafgaand aan je zwangerschap

Zwangerschap van week tot weekVoor de duur van een zwangerschap wordt altijd uitgegaan van 40 weken. De reden hiervan is, dat je nooit precies kan weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Wil je weten hoeveel weken zwanger je bent, dan is dit dus altijd bij benadering. De eerste twee weken van de in totaal 40 weken zwangerschap krijg je feitelijk cadeau, omdat er in deze fase nog helemaal geen sprake is van een bevruchte eicel. Week 0 begint zodoende direct met je menstruatie. De onbevruchte eicel wordt afgevoerd en je lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe kans. Direct na de menstruatie zorgen je hormonen ervoor, dat er in een van de eierstokken een eicel tot rijping komt. Is deze eenmaal gerijpt, dan volgt hierop je eisprong. Zodra je eisprong is geweest, zit je in week 2. Het eitje is nu klaar om bevrucht te worden. Heb je gemeenschap in de drie dagen vóór en de twee dagen ná je eisprong, dan is de kans op een zwangerschap het grootst. Wil je graag zwanger worden, dan is het belangrijk om je eigen menstruatiecyclus te kennen, zodat je weet wanneer je in je vruchtbare periode zit: je ovulatie (eisprong) vindt plaats op de helft van je cyclus.

De week waarin je zwanger wordt

Pas in week 2 vindt de eigenlijke bevruchting plaats: het moment waarop ei- en zaadcel samensmelten. Voordat dit gebeurt, is er al heel wat aan voorafgegaan. Je baarmoedermond is al wat zachter en wijder geworden en onder invloed van het hormoon progesteron is ook het baarmoederslijmvlies verdikt en goed doorbloed. Dit dient ertoe dat de bevruchte eicel zich beter kan innestelen. De eigenlijke bevruchting vindt niet plaats in de baarmoeder -zoals vandaag de dag nog steeds velen denken- maar in de eileiders. Daar ontmoeten zaadcel en vrijgekomen eicel elkaar. Tijdens de reis naar de eileider zijn er miljoenen zaadcellen gesneuveld- de natuur is wat dat betreft hard. De overgebleven zaadcellen zwemmen het hardst om als eerste de eicel te bereiken. Eenmaal daar aangekomen, scheiden ze stoffen af om de wand van de eicel doorgankelijk te maken. Is de beschermlaag voldoende opgelost, dan krijgt slechts één zaadcel de kans om binnen te dringen. Is deze eenmaal binnen, dan sluit de beschermwand zich weer en hebben de andere zaadjes het nakijken. De winnende zaadcel versmelt met de eicel: de bevruchting is nu een feit. Hoewel het vruchtje met het blote oog nog niet eens zichtbaar is, liggen alle belangrijke eigenschappen -geslacht, het uiterlijk en een groot gedeelte van het karakter- nu al vast.

Weekoverzicht – zwangerschap van week tot week

1 week zwanger 20 weken zwanger
2 weken zwanger 21 weken zwanger
3 weken zwanger 22 weken zwanger
4 weken zwanger 23 weken zwanger
5 weken zwanger 24 weken zwanger
6 weken zwanger 25 weken zwanger
7 weken zwanger 26 weken zwanger
8 weken zwanger 27 weken zwanger
9 weken zwanger 28 weken zwanger
10 weken zwanger 29 weken zwanger
11 weken zwanger 30 weken zwanger
12 weken zwanger 31 weken zwanger
13 weken zwanger 32 weken zwanger
14 weken zwanger 33 weken zwanger
15 weken zwanger 34 weken zwanger
16 weken zwanger 35 weken zwanger
17 weken zwanger 36 weken zwanger
18 weken zwanger 37 weken zwanger
19 weken zwanger 38 weken zwanger
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Ondersteuning tijdens de zwangerschap

Een extra steuntje in de rug? Supplementen speciaal voor de zwangerschap > (aff.)

Alles voor de zwangerschap >

Geplaatst in: Van week tot week

Een gedachte over “Zwangerschap van week tot week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *